Skoči na vsebino

OMEJEVANJE UPORABE TOBAČNIH IN POVEZANIH IZDELKOV

Cilji Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov so med drugim tudi popolna zaščita vseh oseb pred izpostavljenostjo za zdravje škodljivim vplivom tobačnega dima v javnih prostorih ter zmanjšanje dostopnosti do tobačnih izdelkov mladoletnim osebam.

 

Zdravstveni inšpektorji opravljajo nadzor nad zagotavljanjem in spoštovanjem prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih in, kjer so kadilnice, ustreznostjo kadilnic. Inšpektorji preverjajo, če prepoved kajenja spoštujejo lastnik, najemnik ali upravitelj prostorov ter posamezniki.

 

Vsebnost katrana, nikotina in ogljikovega monoksida v cigaretah inšpektorji preverjajo pri proizvajalcih in uvoznikih, ki morajo dokazati ustreznost izdelkov, ki jih dajejo na trg. Inšpektorji lahko trditve proizvajalca/uvoznika preverijo z odvzemom vzorcev za laboratorijske analize.

 

Inšpektorji izvajajo nadzor tudi nad ognje-varnostjo cigaret in varnostjo kadilskih izdelkov. Nadzor obsega preverjanje spoštovanja Zakona o splošni varnosti proizvodov, izvaja pa se v glavnem na podlagi prijav. V primeru, da obstaja sum na prisotnost neskladnih izdelkov na slovenskem trgu, se nadzor lahko izvede tudi v okviru usmerjenih akcij.

 

 

Na spletnih straneh Ministrstva za zdravje je objavljeno več informacij glede:

- Ocene stanja in razlogov za sprejetje predloga zakona,

- Ciljev, načel in poglavitnih rešitev predloga zakona,

- Prikaza ureditve v drugih pravnih sistemih in prilagojenosti predlagane ureditve v pravu Evropske unije in

- Obrazložitve členov.

 

Nekatere določbe zakona veljajo takoj, za nekatere je predvideno prehodno obdobje. Več informacij najdete TUKAJ.