Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

OMEJEVANJE UPORABE TOBAČNIH IN POVEZANIH IZDELKOV

Cilji Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov so med drugim tudi popolna zaščita vseh oseb pred izpostavljenostjo za zdravje škodljivim vplivom tobačnega dima v javnih prostorih ter zmanjšanje dostopnosti do tobačnih izdelkov mladoletnim osebam.

 

Zdravstveni inšpektorji opravljajo nadzor nad zagotavljanjem in spoštovanjem prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih in, kjer so kadilnice, ustreznostjo kadilnic. Inšpektorji preverjajo, če prepoved kajenja spoštujejo lastnik, najemnik ali upravitelj prostorov ter posamezniki.

 

Vsebnost katrana, nikotina in ogljikovega monoksida v cigaretah inšpektorji preverjajo pri proizvajalcih in uvoznikih, ki morajo dokazati ustreznost izdelkov, ki jih dajejo na trg. Inšpektorji lahko trditve proizvajalca/uvoznika preverijo z odvzemom vzorcev za laboratorijske analize.

 

Inšpektorji izvajajo nadzor tudi nad ognje-varnostjo cigaret in varnostjo kadilskih izdelkov. Nadzor obsega preverjanje spoštovanja Zakona o splošni varnosti proizvodov, izvaja pa se v glavnem na podlagi prijav. V primeru, da obstaja sum na prisotnost neskladnih izdelkov na slovenskem trgu, se nadzor lahko izvede tudi v okviru usmerjenih akcij.

 

 

Na spletnih straneh Ministrstva za zdravje je objavljeno več informacij glede:

- Ocene stanja in razlogov za sprejetje predloga zakona,

- Ciljev, načel in poglavitnih rešitev predloga zakona,

- Prikaza ureditve v drugih pravnih sistemih in prilagojenosti predlagane ureditve v pravu Evropske unije in

- Obrazložitve členov.

 

Nekatere določbe zakona veljajo takoj, za nekatere je predvideno prehodno obdobje. Več informacij najdete TUKAJ.