Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

OBVESTILA

Obvestilo o omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril

 

 

Stranke želijo občasno izraziti svoje zadovoljstvo na način, da javnemu uslužbencu podarijo kakšno darilo. Ker imamo javni uslužbenci v zvezi s sprejemanjem daril določene omejitve, vas seznanjamo z vsebino Uredbe o omejitvah in dolžnostih javnih uslužbencev v zvezi s sprejemanjem daril (Uradni list RS, št. 58/03), ki je bila sprejeta na podlagi Zakona o javnih uslužbencih (Uradni list RS, št. 63/07, 65/08).
 
Inšpektor oziroma drug javni uslužbenec Zdravstvenega inšpektorata RS (v nadaljevanju zaposleni ZIRS) ne sme sprejemati daril ne glede na njihovo vrednost oziroma si ne sme pridobivati kakršnihkoli ugodnosti, če bi to lahko vplivalo na njegova uradna dejanja oziroma na zakonitost, objektivnost in nepristranskost njegovega delovanja.

 

Zaposleni ZIRS lahko sprejeme priložnostno darilo manjše vrednosti, če ne gre za

okoliščine iz prejšnjega odstavka.
 
V vsakem primeru pa je prepovedano sprejeti darilo, če se kot darilo izroča denar ali vrednostne papirje ali če bi izročitev ali sprejem darila pomenila kaznivo dejanje.

 

Priložnostno darilo ali darila, ki presegajo 62 EUR oziroma 125 EUR, če so prejeta od iste osebe v enem koledarskem letu, postanejo last delodajalca oziroma Republike Slovenije.

 

Vsako prejeto darilo, ki presega vrednost 20 EUR, mora zaposleni ZIRS zavesti v seznam daril.

 

Darovalec mora zaposlenemu ZIRS ob izročitvi darila v vrednosti nad 20 EUR podati:
- svoje ime, priimek in naslov,
- ime organa ali pravne osebe, če se izroča v njenem imenu,
- ocenjeno vrednost darila in
- razlog oziroma okoliščine izročitve.

 

Če darovalec ne poda vseh podatkov ali so očitno neresnični, mora zaposleni ZIRS zavrniti sprejem darila ali že prejeto darilo vrniti.

 
Zahvaljujemo se vam za razumevanje in upoštevanje zgornjih omejitev.
 

S spoštovanjem!

 

Glavna zdravstvena inšpektorica 

 Republike Slovenije